Hei igjen. Vi her kommet til 19.juli og vi er tilbake på øyen Santa Cruz etter en uke på båten Cormorant II som har tatt oss fra øy til øy i 8 dager. Vi har ikke hatt nettilgang underveis, så jeg har ikke kunnet oppdatere, men vi har hatt det helt fantastisk!!!! Skal prøve å oppsumere så godt jeg kan, men det vi har opplevd kan ikke beskrives med ord, og heller ikke med de ca 4000 bildene vi har tatt denne uken. Jeg antar vi vil bruke lang tid på å prosessere alle opplevelsene oppe i hodene våre, det har vært utrolig mange inntrykk.
DAG 1: 12.juli - SANTA CRUZ
Vi kom ombord i båten kl. 1100 og de andre passasjerende dukket opp et par timer seinere. Vi spiste lunsj, hadde briefing ombord og dro så i land igjen i Puerto Ayora på Santa Cruz der vi besøkte Charles Darwin Recource Senter. Her fikk vi hilse på de forskjellige typene gigant skilpadder, noen 140 år gamle. Vi fikk også hilse på Lonely George, en 90 år gammel skilpadde som er den eneste igjen av sitt slag, og som har vært den eneste siden 1970. Vi fikk også se forskjellige typer land-iguaner. Charles Darwin Resort kan jo virke som en liten dyrehage, men hensikten med besøket var å lære om Galapagos før vi reiste ut i den store øy-verdenen. Charles Darwin sin evolusjonsteori har sin bakgrunn fra disse øyene. Hver øy har sine egne arter, de forskjellige iguanene, skilpaddene, fuglene (ref. Darwin's finker) er helt unike for hver øy. Fuglene har forskjellige størrelser, forskjellig nebb etc. Landiguanene er i forskjellige farger, forskjellige storrelser etc. Marine-iguanene er av forskjellige typer og varierer fra 20 cm lange til 2 meter lange avhengig av hvilken øy du er på. Så her fikk vi bakgrunnen for noe av det vi kunne vente å se den kommende uken.
Båten, Cormorant II, er en stor katamaran, beregnet på 16 passasjerer (8 dobbeltrom) + mannskap. Fra første dag var vi 13 ombord + mannskap. Oss tre fra Norge, et par (begge leger) fra England, et par fra Tyskland, to kamerater fra USA, et eldre ektepar fra USA og et par fra Sveits. Vi hadde også med oss naturalistguiden Byron (biolog med tilleggsutdannelse som naturalist innen Galapagos' natur, plante og dyreliv). Lugarene var greie, selvsagt ikke enorme, men helt fine. Alle med eget bad og dusj. Vi hadde et stort felles spiseareale, et stort sosial område med bar og to store soldekk i to etasjer. Byron, naturalistguiden, var utrolig kunnskapsrik, flink og i tillegg en veldig grei fyr. Mannskapet var alle helt herlige, fra kapteinen via kokken og maskinisten til gutta som kjørte dingiene (de små gummibåtene vi brukte for å komme i land). Ingenting å klage over. Og våre medpassasjerer var en utrolig herlig gjeng der nye gode vennskap ble knyttet og adresser utvekslet. Hver dag var vi i land 2 ganger hver på 2-3 timer, + snorkling her dag, stort sett dypvannsnorkling fra båten. Standarden var frokost kl 07, lunsj kl 12 og middag kl 19. Hver morgen forlot vi båten foer kl 0800. Dagene ble utnyttet til fulle!
Vår første natt var i store bølger og det ble lite søvn, men vi ble ihvertfall ikke sjøsyk. Ingen av oss ble sjøsyk på hele turen, det er jo bra!!!
Jeg har ikke skrevet inn beskrivelser av landskapet fra de forskjellige øyene. Øyene er veldig forskjellige, men jeg må la inntrykkene synke inn og se mer på bilder for at alle detaljer skal falle på plass. I bloggen fokuserer meg mest på dyrelivet og menneskene.
DAG 2: 13.juli - ESPAÑOLA
Vi våknet etter en natt med lite søvn og var på øyen Española. Vi gikk i land og fikk vårt første sjokk. TV-programmene om Galapagos lyger ikke!!! Vi måtte "kjempe" om plassen med hundrevis av marineiguaner (øgler), svarte og stygge, men dog så kule! Størrelse 10-50 cm lange, de var små på Española. Og deretter måtte vi kjempe om plassen med noen titalls sjø-løver på stranden! Verken iguaner eller sjøeløver var det minste redde, så vi satt der med dem og tok haugevis av bilder. Vi gikk videre langs stien og traff fort et par Blue Footed Boobies, noen store, rare fugler med knall blå , store svømmeføtter. Fuglene oppfører seg helt rart, går som klovner og hopper rundt med beina opp! Ikke redde de heller, de gikk rundt oss og poserte for oss og kurtiserte hverandre. Der var også mange white-footed boobies, frigattfugler og ikke minst: haugevis av hekkende store albatrosser. En av dem hadde en ti uker gammel unge som poserte forran kamera, og en annen hadde en 3-4 uker gammel unge på beina. Parene lå overalt. En fantastisk flott tre timers tur i steinete terreng. Her fikk vi ogsaa den eneste regnbyen på hele ukesturen (like godt å få det unnagjort!) men den varte ikke mange minuttene. Da vi var tilbake på båten var det knallvær, og vi satt på soldekket mens vi ventet på lunsj.
Etter lunsj snorklet vi utenfor Gardner Bay. Masse flotte fisk, og ikke minst den ultimate opplevelsen: Vi snorket med masse lekne sjøløver!!!! De var med oss hele tiden, svomte rundt oss, mellom oss, småbet oss litt i armer og bein (for å leke, vi kjente ikke biting), en svømte inntil kinnet mitt, og de hoppet mellom oss, og lekte seg imellom. En helt rå opplevelse!!!
Etterpå gikk vi i land på Gardner Bay Beach, en fantastisk flott sandstrand med masse, masse sjøløver (50-60 stk). Jeg la meg likegodt ned sammen med dem, noe de synes var helt greit!
DAG 3: 14.juli - SANTA FE og SOUTH PLAZA
Etter nattens navigering i rolig sjo og masse søvn, våknet vi på Santa Fe. Vi gikk tur langs øyen som hadde ørken-landskap. Vi så en del flotte fargerike landiguaner. På stranden var det masse sjøløver og noen eremittkreps.
Snorkling med masse flotte fisk.
Vi navigerte videre til South Plaza, og etter lunsj gikk vi tur på denne oyen som hadde enormt masse kule fargerik landiguaner. De er jo så rolige at vi kan stå 10 cm fra dem og ta bilder. Helt rart! Sjøløvene var her også, i tillegg til masse fugler. Vi fikk med oss to fugler i full paring, 5 ganger gjorde de det forran videokameraet!!!
DAG 4: 15.juli - SEYMORE, BALTRA og BARTOLOME
Vi våknet på øyen Seymore og hadde vår første tur der før frokost! Her så vi masse fregattfugler i paringslek, med de store røde ballongene blåst opp på magen. Et utrolig flott syn. Også masse Blue Footed Boobies.
Vi navigerte videre til Baltra. Frokost 0730, og deretter dro halvpartene av gjestene, de var på kortere tur enn oss. Alle fire amerikanerne dro pluss det sveitsiske paret. Tilbake var vi tre fra Norge, Kate og Ferdinand fra England, samt Michael og Claudia fra Tyskland. Mens vi ventet på nye gjester badet vi fra stranden på Baltra, ikke langt fra flyplassen . Nye gjester kom. Gisella fra Sveits kom aleine, pluss vi fikk med oss en familie på seks fra Nederland, foreldre + en datter på 17 + tre gutter fra 12-19.
Vi navigerte til Bartolome. Her var det snorkling og deretter tur opp på en 200 meter høy klippe for å se på Galapagos beste utsikt.
Så snart alle var ombord startet vi den 12 timer lange navigeringen mot Fernandina, helt ytterst i havet. På veien ble vi fulgt av to 4-5 meter lange hvaler av typen Brydies. De svømte forran båten og en av dem hoppet høyt i luften bare noen få meter forran baugen vår. Et flott syn! Hele showet varte en halvtimes tid.
DAG 5: 16.juli - FERNANDINA og ISABELA
Etter 12 timers overfart der vi sov som steiner, hadde vi krysset ekvator to ganger. Vi våknet på Fernandina, en av de virkelig spesielle oeyene. Dette er den yngste av øyene og ligger lengst vest. Vulkanen hadde siste utbrudd i april 2009, kun 3 måneder før vi kom.
Klokken 0800 gikk vi i land på Punta Espinosa. Der gikk vi en flott tur på 3 timer i ruglete, klumpete lavaterreng. Ingen steder finnes så mange marineiguaner! De var der i hauger og lass, kvadratmeter på kvadratmeter, i bredden, i høyden, og overalt. Helt rart å sitte på bakken midt i flere hundre iguaner, uten at de knapt leer på et øyelokk!!! Her ute er iguanene store, fra 20 cm til 1.5 meter lange. Vi fikk se våre forerste Flightless Cormorants, en fugl som ikke kan fly (og som båten vår var oppkalt etter). Vi fikk også se flere mellomstore Green See-turtles.
Tilbake på båten navigerte vi til Urvina Bay på øyen Isabela. Først snorklet vi fra stranden. Akkurat da vi skulle gå videre landet en galapagos-hauk på håndklene våre på stranden. Den ble stående der og leke med håndklarne et kvarters tid mens den smilte til fotografene på en halvmenters avstand! Det var en ung fulg. Vi gikk videre tur i 2 timer og så masse store fargerike land-iguaner. Landiguanene er på sitt største på Isabela.
Tilbake på båten spiste vi middag mens båten navigerte videre til Elizabeth Bay, også på Isabela. Det var der vi skulle starte neste morgen. Det skulle imidlertid viser seg å bli helt annerledes enn planlagt. Den 17-år gamle nederlandske jenta var blitt alvorlig syk. Våre to med-passasjerer, engelske Kate og Ferdinand som begge var leger,ble konsultert, og det ble bestemt at jenta måtte til sykehus for utredning og behandling. Båten var igang 2230 med kurs mot Puerto Villamil, den eneste byen på Isabela.
DAG 6: 17.juli - ISABELA
Etter 10 timers navigering kom vi frem til Puerto Villamil der de har en liten sykestue, men også en liten flyplass for transport mellom de største øyene. Den nederlandske familien, naturalistguiden Byron (som tolk) samt legene Kate og Ferdinand dro til sykestuen. Vi andre ble overlatt til Miguel som nesten er ferdig naturalistguide og som var med på båten vår for siste del av opplæringen. Han snakker ikke engelsk, men heldigvis kunne Gisella, den sveitsiske jenta, flytende både engelsk og spansk, så hun fungerte som tolk. Som en nødløsning på formiddagen besokte vi et "oppdrettsannlegg" for skilpadder, som er der for å redde bestanden etter et tidligere vulkanutbrudd. Deretter var vi og badet på en fantastisk sandstrand.
På ettermiddagen gikk vi flott tur på den bittelille øyen Las Tintoreras, en øy med de merkeligste spisse lavaformasjoner (kalt AA-lava). I sjøen under oss så vi masse hai. Vi snorklet deretter fra samme øy, og på vei tilbake så vi masse pingviner, Galapagos har verdens minste pingviner!
Tilbake på båten fikk vi vite at den nederlandske jenta sannsynligvis hadde blindtarm-betennelse, og hun og familien var nå på vei til flyplassen for å fly ambulansefly inn til Quito, hovedstaden i Equador. Hun måtte til fastlandet for å opereres. Vi fikk fort vite at dette er sånn som kan skje, men i løpet av de siste 10 år er et kun 6 ganger en båt har måttet gå til havn uplanlagt. I to av tilfellene ble legehjelp gitt lokalt på Galapagos, og denne jenta var kun den 4. som måtte fraktes til fastlandet på 10 år. Vi har ikke fått vite hvordan det går med jenta, men vi håper nå at hun er på bedringens vei.
Tilbake på båten var vi nå kun 8!
Vi tre fra Norge
Kate og Ferdinand fra England
Michael og Claudia fra Tyskland
Gisalla fra Sveits
Vi var forlengst blitt tett sammensveiset og hadde masse moro hele veien og kjempebra kjemi alle sammen, men familien som hadde måttet dra fra oss så brått var hele veien i våre tanker.
Etter middag startet vi navigering mot Floreana, og vi kom frem 00.30 om natten. Vi sov som noen steiner.
DAG 7: 18.juli - FLOREANA
Ny øy, vi er tilbake helt sør på Galapagos. Før frokost sto vi på dekk og nøt synet av en stor flokk delfiner. Etter frokost startet vi dagen med en spasertur til Punta Cormorant hvor vi så masse flamingoer. Ellers lite dyr å se utenom de vanlige sjøløvene og fuglene.
Etterpaa snorklet vi rundt og i Devil's Crown, en enorm lavaklippe ute i sjøen med et stort krater som gikk ned i sjoen. Dette var den mest krevende snorklingen, med ekstremt sterke strømmer. På utsiden av krateret for vi raskt avgårde med strømmen. Å komme seg inn i krateret krevde både gode svømmeferdigheter og masse krefter, men alle kom i mål, og alle var helt utslitte etter snorklingen. Men snorklingen gav masse resultater. Vi snorklet med hai, med gigantiske sjoe-skilpadder, og en flokk med stingrays. En flott snorkleopplevelse.
Etter lunsj dro vi til Post Office Bay, hvor hvalfangerne i gamle dager postet sine brev som da ble tatt med av andre hvalfangere og håndlevert til mottakeren (ingen frimerker). Vi postet et til oss selv, så får vi se når det kommer frem. Vi tok selv med oss et kort som skal til Elverum, så får vi se om vi finner noen som kan hjelpe oss å ta det videre fra Bergen til Elverum! Det engelske paret tok med seg 20 kort, så de kan få jobbe litt fremover!
Vi besøkte en lavagrotte, og vi fikk veldig utdypende informasjon og historie om øyen Florena fra guiden vår. En utrolig morsom og interessant historie som ikke kan gjenfortelles her, men mottoet blir: er du mann - spis ikke kyllingen!
Kl 1500 satte båten kursen mot Santa Cruz. Vi var fremme i syvtiden og spiste middag om bord. Gisella, yngste ombord, dro inn til sentrum for å gå på diskotek denne løerdagskvelden. Vi andre samlet oss i baren på båten og tok avskjedsfesten der mens vi drakk drinken "Blue footed boobies". Så måtte det pakkes.
DAG 8: 19.juli - SANTA CRUZ
Frokost klokken 0600 i dag, og vi og bagasjen forlot båten kl 0640. Videre med buss til highlands på Santa Cruz hvor vi så gigant skilpaddene ute i den frie natur. Vi så vel ti-tolv av dem bare på en times spasertur i terrenget. Hver av dem veier noen hundre kilo.
Turen var nå over. Kate og Ferdinand ble kjørt til flyplassen og skulle rett videre til Quito. Vi andre blir værende på Santa Cruz noen dager, Gisela to netter til tirsdag, og vi tre pluss Michael og Claudia til onsdag. Så vi treffes nok igjen i gatene her, om ikke annet så på flyet på onsdag. Men det var et vedmodig farvel, vi har hatt utrolig mye moro sammen denne uken. Vi kommer nok til å huske disse herlige menneskene like mye som de flotte landskapene og de flotte dyrene og fuglene. Vi har utvekslet både adresser og mail, så her skal vi holde kontakten. Vi kom på hotellet i ti-tiden og vi har bare slappet av i dag.
søndag 19. juli 2009
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Halloen!!!!
SvarSlettGratulera med ny blogg vennen.
Høres ut som dere har en eventyrlig reise, med mange herlige opplevelser.
Gleder meg til å få se bilder, 4000 bilder til nå er jo slett ikke så mye..hihi
Kos dere masse videre
God klem